De Loonse en Drunense Duinen vormen een uitgestrekt wandelgebied. Je kunt hier heerlijk struinen en wandelen tussen duinen, heide en bos. Ontdek de wandelmogelijkheden in dit Nationaal Park in het noorden van Brabant.
Wie op pad gaat in de Loonse en Drunense Duinen, snapt al snel waarom dit gebied ook wel de Brabantse Sahara heet. Er is hier sprake van een enorme ‘zandbak’ waar je doorheen kunt struinen. In en om deze vlakte vind je volop bos en heide. Dit gebied leent zich goed om rond te dwalen op wandelpaden en te struinen tussen duinen. Je kunt echter ook geijkte wandelroutes lopen, bijvoorbeeld van Natuurmonumenten of Visit Brabant.
Intensieve begrazing door schapen en het plaggen van heide hebben ooit voor dit landschap gezorgd. Het bos rond het park laat zien wat er gebeurt als de natuur hier de vrije hand krijgt. Door mensenhand wordt nu nog steeds een landschap van heide en zandverstuivingen in stand gehouden, ook door het kappen van bomen. Dat maakt de Loonse en Drunense Duinen een typisch maakbaar Nederlands stukje natuur.
De weidsheid van het park maakt dit een ideale plek om je hoofd leeg te maken. De ruimte van het landschap om je heen schept ruimte tussen je oren. Dat is helemaal zo als je hier op een winderige herfstdag wandelt en ziet hoe de wind zandkorrels in beweging brengt en nieuwe patronen vormt. Op een warme lentedag is het juist heerlijk om vanaf een picknickkleedje te genieten van de zonnestralen die steeds krachtiger worden.
Startpunten
Een wandeling in de Loonse en Drunense Duinen kun je op verschillende punten starten. Je kunt afhankelijk van je aanrijroute of de beschikbaarheid van parkeerplaatsen kiezen voor bijvoorbeeld een van deze punten:
Natuurpoort De Drie Linden
Natuurpoort De Drie Linden is een plek die speciaal is ingericht als startpunt voor een fiets- of wandeltocht. Je vindt deze aan de noordoostkant van het park bij een bosrand. Er zijn ruime parkeermogelijkheden. Bij Herberg de Drie Linden kun je de inwendige mens versterken.
Landgoed Bosch en Duin
Landgoed Bosch en Duin is een populair startpunt aan de zuidkant. Je vindt hier een horecagelegenheid met dezelfde naam en een parkeerplaats. Je loopt in een mum van tijd naar een hoger gelegen uitkijkpunt waarvandaan je een mooi panorama hebt op een grote vlakte.
De Rustende Jager
De Rustende Jager is een andere pleisterplaats met parkeergelegenheid. Hier begin je jouw wandeling iets oostelijker dan Landgoed Bosch en Duin. Je loopt zo een glooiend bos in en na een korte wandeling bereik je een mooi gedeelte van de zandverstuiving.
Wandeltips
Ga op een doordeweekse dag
Op een (zonnige) dag in het weekend kan het vooral rond de verschillende startpunten heel druk zijn. Wil je volop genieten van de rust in het park? Ga dan op een doordeweekse dag. Dan is het veel rustiger of ben je zelfs zo goed als helemaal in je uppie als je verder het park in wandelt.
Trek voldoende tijd uit
Het rulle zand maakt een struintocht door de zandverstuivingen best inspannend. Daarbij maak je niet zo veel meters als je misschien gewend bent op een vaste ondergrond. Trek daarom voldoende tijd uit of pas je route aan, bijvoorbeeld door vooral in het bos te wandelen.
Raak de weg niet kwijt
De routepaaltjes die hier al staan, raken zo weer bedolven door het verstuivende zand. Daarnaast is dit sowieso echt een gebied om te struinen. Dat vraagt natuurlijk wel om een goed richtinggevoel. Gebruik eventueel een gps om de weg niet kwijt te raken.
Mijn ervaringen
Op een mooie meidag rijd ik naar de Loonse en Drunense Duinen. Die zijn voor mij hartstikke dichtbij, maar eigenlijk was ik hier nog nooit geweest. En dat terwijl dit een prachtig, voor Nederlandse begrippen uitgestrekt gebied is, met eindeloze struinmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld op het mooie Tiengemeten. Je kunt er volop wandelen zonder pad, en bij elke stap die je zet een nieuwe richting kiezen. ‘Die duin ziet er mooi uit. Nou, dan ga ik die kant op.’
Aan het begin geniet ik meteen van een panorama. Vanaf Landgoed Bosch & Duin, mijn startpunt, bereik ik namelijk meteen het uitzichtpunt met dezelfde naam. Hiervandaan kijk ik uit over een enorme zandvlakte, afgewisseld met heide en bos. Dicht bij het uitzichtpunt zie ik behoorlijk wat kleedjes in het zand en mensen die genieten van de zachte voorjaarszon die zich af en toe laat zien; dit is duidelijk een populaire picknickplek.
Ik loop de enorme vlakte in en hoe verder ik kom, hoe stiller. In ons kleine land dat almaar drukker wordt, voelt het als een verademing. De weidse lucht boven me geeft een extra dimensie aan deze ruimtelijkheid. Op dit stukje van de aardkloot mag het dan dringen zijn, gelukkig is er altijd nog een hemel boven je hoofd! Maar dan zie ik ineens stofwolken in de verte en, als die opgetrokken zijn, een herder met haar hond en een kudde schapen. Nieuwsgierig als ik ben, spreek ik haar aan. Ze vertelt dat de schapen nodig zijn om dit landschap zo te houden. Ze trekken in het park van plek naar plek, waardoor uiteindelijk een grote oppervlakte wordt beheerd.
’Loop maar mee op hoor’, zegt ze. ‘De schapen gaan nu naar hun verblijf.’ En zo geniet ik even later van het schouwspel van een kudde die steeds uitwaaiert, maar ook weer bij elkaar wordt gedreven door de hond. Net voor hun verblijf stuiven de schapen naar hun bestemming voor de dag. Een speciale afrastering hieromheen moet bescherming bieden tegen de wolf, die een paar dagen terug even ten noorden van het gebied heeft toegeslagen bij schapenhouders. Op het moment dat ik dit schrijf, blijkt dat Natuurmonumenten inmiddels ook kuddebeschermingshonden inzet in de Loonse en Drunense Duinen.
Tijdens de wandeling vallen me steeds meer details op in het landschap. Mijn blik spitst zich meer en meer toe. Ik zie eerst oude eiken die bijna tot aan hun kruin in het zand staan. Het is een bijzonder gezicht en een treffende illustratie van de uitdrukking ‘tegen de verdrukking in groeien’. Maar als ik nog verder ‘inzoom’, zie ik opeens overal prachtige ribbels zichtbaar in het zand, gevormd door de niet aflatende wind die deze open vlaktes in hun greep houden. Er valt zo veel te zien, als je er maar aandacht voor hebt!
Gelopen in 2020
Kaarten en wandelgidsen
Falk wandelkaart Nationaal park de Loonse en Drunense duinen en Huis Ter Heide
Op deze wandelkaart van Falk en Natuurmonumenten staan veel paden ingetekend, vooral door de omliggende bossen. Handig is ook dat er wandelknooppunten op staan. Bestel deze kaart als je vaker van plan bent om hier te gaan wandelen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.