De Muziekbosroute is een reliëfrijke wandeling in de Vlaamse Ardennen. Je wandelt hier door en langs zacht glooiende bossen en krijgt mooie uitzichten op de omgeving.
Afstand: | 11 km |
Duur: | 2,5 uur |
Beginpunt: | parkeerplaats voor de Onze-Lieve-Vrouwe-van-Salettekerk van Louise-Marie |
Eindpunt: | gelijk aan het beginpunt |
Categorie: | dagwandeling |
De Muziekbosroute begint in het dorpje Louise-Marie, dat is vernoemd naar de eerste Belgische koningin. Als je hiernaartoe rijdt, dan zie je de beboste Muziekberg al liggen, met 148 meter geen echte berg maar een heuvel. Naar verluidt verwijst de naam van deze heuvel niet naar muziek (of het vogelgezang in het bos), maar naar het Keltische woord ‘muz’ voor moeras.
In plaats van de heuvel op te gaan, loop je eerst in oostelijke richting rond het Sint-Pietersbos. Het landschap opent zich en je krijgt mooie uitzichten over het zacht glooiende landschap met boerderijen en weides voor grazende koeien. Als je goed oplet, dan is de kans vrij groot om langs de bosrand reeën te spotten. Ik zag er een aantal heel dicht langs het pad.
Via de zuidflank van de Muziekberg (populair bij wielrenners) stijgt het pad naar het Muziekbos. Vervolgens maak je een rondje door en langs dit beukenbos, soms met uitzicht op het dal waarin de stad Ronse ligt. Daarna kom je via een zijpaadje bij de Geuzentoren, een middeleeuws uitziende toren uit de negentiende eeuw. Ten slotte keer je terug naar Louise-Marie.
Hyacinten in het Muziekbos
In het voorjaar kun je in het Muziekbos de wilde hyacint bewonderen. Delen van het bos hebben dan een blauw bloementapijt. Het Hallerbos staat in België het meest bekend om dit schouwspel, waardoor dit bos veel drukker is. Het Muziekbos is een rustiger alternatief, terwijl je hier net zo goed hyacinten kunt tegenkomen.
De bloeiperiode is natuurlijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, maar ligt meestal tussen half april en begin mei. In het begin van die periode staan de beuken nog niet volop in het blad, zodat het licht mooi op het bloementapijt valt.
Wandeltips
Breng een bezoekje aan Ronse
De stad Ronse ligt aan de voet van de Muziekberg en is zeker een bezoekje waard. Je kunt onder meer een kijkje nemen in de Sint-Hermescrypte, een hapje eten in De Passage (een foodhall in een voormalige kerk) of op de Grote Markt het streekbier proeven in een van de twee historische cafés die worden beschermd als monument. Bij de vestiging van Toerisme Ronse vind je informatie over de stad en de wandelmogelijkheden in de Vlaamse Ardennen.
Maak van je wandeling een bedevaart
In Ronse vindt jaarlijks de Fiertelommegang plaats (bekijk een video-impressie). Tijdens deze bedevaart nemen dragers de relieken van Sint-Hermes mee in een ommegang rond de stad. Deze beschermheilige beschermt in de katholieke traditie tegen geestelijke kwalen en de bedevaart moet de inwoners van Ronse hiertegen beschermen. De Fiertelommegang vindt plaats op de Drievuldigheidszondag oftewel de zondag na Pinksteren.
Mijn ervaringen
De Vlaamse Ardennen zijn een exotisch stukje Vlaanderen. Alleen al vanwege het glooiende landschap dat begint als je vanuit Gent in de richting van Ronse rijdt. Door de nabijheid van de taalgrens hoor je hier bovendien veel mensen Frans spreken. Dat is helemaal het geval op en rond de Muziekbosroute. Die loopt dicht langs deze onzichtbare en tot de verbeelding sprekende grens.
Onderweg maak ik praatjes met Vlamingen die me wijzer maken over de omgeving. Zo leer ik van een Ronsenaar dat de stad een faciliteitengemeente is, een typisch Belgisch begrip. Dit betekent hier dat de stad voor Franstalige omwonenden voorzieningen in hun taal moet hebben; vandaar de tweetalige bordjes. Ook moet ik in de buurt echt nog eens wandelen in natuurreservaat Het Burreken en de Panoramaroute (met nog meer reliëf) lopen.
Ik kruis toevallig ook een rit van de Ronde van Vlaanderen. Daarbij passeren meerdere pelotons die de Muziekberg beklimmen, begeleid door volgauto’s en motoren met loeiende sirenes. Maar even verderop in het Muziekbos verstomt het geluid. Daar ontdek ik dat de eerste hyacinten uitgekomen zijn. Ik arriveer uiteindelijk in Lousie-Marie en kijk tevreden terug op mijn dag.
Gelopen in 2019
Kaarten, wandelgidsen en reisboeken
Website Toerisme Oost-Vlaanderen
Op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen vind je een kaart van de Muziekbosroute. Voor wie met een GPS wandelt, is ook een GPX-bestand beschikbaar. De vestiging van Toerisme Ronse verkoopt in een gedrukte vorm ook een gedetailleerde kaart en uitgebreide routebeschrijving.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.