Western Way
Ierland op zijn mooist en stilst
De Western Way voert door het dunbevolkte westen van Ierland. Dit is een gebied met indrukwekkende bergen, uitgestrekte meren en zompig bogland. Onderweg leer je Ierland kennen op zijn mooist en stilst.
Afstand: | 101 km (zuidelijke deel) |
Duur: | 4 dagen |
Beginpunt: | Oughterard |
Eindpunt: | Westport (of Bunnyconnellan als je ook het noordelijke deel loopt) |
Categorie: | bergwandeling, langeafstandswandeling |
Het westen van Ierland oefent een grote aantrekkingskracht uit op wandelaars. Een van de populairste wandelroutes aan de westkust is de Western Way. Het meest belopen zuidelijke deel is aantrekkelijk vanwege het gevarieerde landschap en de ‘wilde schoonheid’ van Connemara, zoals Oscar Wilde de streek omschreef.
Je begint de wandeling aan de linkeroever van Lough Corrib, een langgerekt meer met naar verluidt 365 eilandjes. Gaandeweg wordt het om je heen steeds stiller, terwijl het landschap dramatischer wordt. Daarbij is een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de bergpas Mám Éan, met spectaculaire uitzichten aan beide kanten.
De geschiedenis van Mám Éan gaat terug tot Sint-Patricius, beter bekend als Saint Patrick. Deze Ierse patroonheilige heeft de bergpas volgens de overlevering bezocht tijdens het kerstenen van Ierland. Een heilige bron en het ‘bed’ van Saint Patrick herinneren hieraan en vormen het doel van een jaarlijkse pelgrimage.
Wandeltips
Neem regenkleding mee
Het is natuurlijk geen verrassing dat het veel regent in Ierland. The Emerald Isle is niet voor niets de bijnaam. Toch is het goed om te weten dat het westen een van de natste delen van Ierland is. Dat heb ik zelf mogen ervaren bij de afdaling naar Leenaun. De lucht betrok heel snel en voordat ik het wist, stond ik tot mijn knieën in de modder. Regenkleding en zelfs laarzen kunnen dus goed van pas komen.
Mijn ervaringen
Ik droomde er al een tijdje van om Croagh Patrick te beklimmen. Deze heilige berg, die ook zou zijn bezocht door Saint Patrick, ligt langs de Western Way. Daarom besloot ik om de berg en de wandelroute te combineren. Daarbij wilde ik in ieder geval op de laatste zondag van juli aan de voet van de berg staan. Op die dag vindt namelijk een bekende pelgrimage plaats naar de top van The Reek, zoals de berg ook heet.
Mijn avontuur begon in de aangename kustplaats Galway, waar ik de bus nam naar het startpunt van de Western Way. Vooraf hoopte ik stilte en rust te vinden, weg te zijn van de hectiek thuis. En die vond ik, want ik liep vaak alleen in deze westelijke wildernis van Ierland. Onderweg sliep ik in een slaperig dorpje met een pub, hoorde ik locals Iers-Gaelisch praten en ontmoette ik een nieuwsgierige ezel.
Ik ontdekte dat de omgeving ook veel te bieden heeft. Zo maakte ik een uitstapje naar de idyllisch gelegen Kylemore Abbey, dat ook prachtige tuinen heeft. Verder fietste ik vanuit Westport met een huurfiets de Great Western Greenway, een fietsroute over een oude spoorlijn naar Achill Island. De laatstgenoemde bestemming leent zich goed voor wandelingen en hoop ik nog eens verder te verkennen.
Gelopen in 2014
Wandelgidsen en reisboeken
The Western Way
Ik liep de Western Way met een sterk verouderde brochure die inmiddels niet meer verkrijgbaar is. Een opvolger is de in 2016 uitgegeven gids The Western Way. De uitgever EastWest Mapping verkoopt deze via zijn website. Ik heb geen gids kunnen vinden die via de Nederlandse boekhandel verkrijgbaar is.
The Way That I Went
De Ierse natuuronderzoeker Robert Lloyd Praeger wandelde duizenden kilometers door Ierland. The Way That I Went bevat de weerslag van zijn wandelingen en onderzoekingen. Daarbij beschrijft hij ook Connemara en de heuvels van County Mayo, waar de Western Way doorheen loopt.
Secrets of the Irish Landscape
Secrets of the Irish Landscape verscheen naar aanleiding van een documentairereeks op de Ierse televisie. De geheimen van het Ierse landschap worden onder meer ontrafeld door in de voetsporen te treden van Robert Lloyd Praeger (zie hierboven onder The Way That I Went).