Pelgrimspad
Pelgrimeren in eigen land
Wil je een pelgrimsroute lopen? En dicht bij huis blijven? Het Pelgrimspad is dan een uitstekende keuze. Dit Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) voert langs uiteenlopende pelgrimsplaatsen in Nederland.
Afstand: | 206 km (deel 1) en 250 km (deel 2) |
Duur: | 2 x 2 weken |
Beginpunt: | Amsterdam of Den Bosch |
Eindpunt: | Maastricht of Visé (of Santiago de Compostella) |
Categorie: | langeafstandswandeling, pelgrimstocht |
Ons land kent een lange pelgrimstraditie. Want al sinds de middeleeuwen lopen bewoners van de Lage Landen naar pelgrimsplaatsen in heel Europa. Deze traditie heeft allerlei sporen nagelaten, zoals kapellen en kruizen langs wegen en paden. Vooral in Noord-Brabant en Limburg zie je die nog terug in het landschap. Daarnaast zijn er natuurlijk de talloze kerken en kathedralen die de pelgrims passeerden.
Op het Pelgrimspad rijgen deze pelgrimsplaatsen zich als een rozenkrans aan elkaar. Het begint in Amsterdam, het startpunt van het eerste deel van het Pelgrimspad en bekend van het Mirakel van Amsterdam. Een ander hoogtepunt is Den Bosch, waar het tweede deel begint en je het spits kunt afbijten in de Sint-Janskathedraal. Ten slotte wacht een spetterende finale in Maastricht, de stad van Sint-Servaas.
Het Pelgrimspad heeft ook qua natuurschoon veel te bieden. Wie graag wandelt onder Hollandse luchten, kan zijn hart ophalen op het eerste deel van het Pelgrimspad. Daar loop je dwars door de uitgestrekte polders van het Groene Hart. Het tweede deel is gevarieerder en heeft vooral bossen, weilanden en akkers als decor. Als kers op de taart komen daar ten slotte de Limburgse heuvels bij.
Wandeltips
Check of er routewijzigingen zijn
Het Pelgrimspad is, zoals elke wandelroute, onderhevig aan routewijzigingen. De verkeerssituatie kan bijvoorbeeld veranderen. Check voor je vertrek daarom altijd of er routewijzigingen zijn. Daarvoor vind je op de webpagina van het Pelgrimspad routewijzigingen voor deel 1 en deel 2.
Mijn ervaringen
Natuur en stilte, waar vind je dat nog in de Randstad? Want ‘wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant’, verzucht je net als in het gedicht van J.C. Bloem. Toch zit Bloem ernaast, want ik voelde me op het groene, eerste deel van het Pelgrimspad vaak ver verwijderd van het drukke Amsterdam. De uitgestrekte polders en de imposante wolkenluchten (zo uit een zeventiende-eeuws schilderij) geven dit deel een extra dimensie.
Toch heb ik het meest genoten van het tweede deel van het Pelgrimspad. Dat heeft er vast mee te maken dat Noord-Brabant en Limburg mijn favoriete wandelprovincies zijn. De landschappen zijn gevarieerder en in Zuid-Limburg zelfs on-Nederlands, waardoor dichtbij even als ver weg voelt. Verder bieden deze bourgondische provincies – niet onbelangrijk – de nodige terrasjes om je wandeling te onderbreken of af te sluiten.
Op het Pelgrimspad heb je overigens geen ontmoetingen met pelgrims zoals in Spanje. Als je op zoek bent naar het echte ‘pelgrimsgevoel’, dan kun je daar dus beter de Camino de Santiago lopen. Daarvoor kun je vanaf Maastricht doorlopen naar Santiago de Compostella (als je baas je tenminste een paar maanden vrij wil geven). Of je kunt beginnen in bijvoorbeeld de Pyreneeën en daarvandaan de Camino Francés lopen.
Gelopen tussen 1999 en 2009
Wandelgidsen en reisboeken
LAW-gidsen Pelgrimspad deel 1 en 2
Voor deze route heb je de beschikking over twee gidsen. Dit zijn de LAW-gids Pelgrimspad deel 1 (Amsterdam-Den Bosch) en de LAW-gids Pelgrimspad deel 2 (Den Bosch-Maastricht).
Bij elke etappe vind je een kaartje waarop de route is ingetekend, een gedetailleerde routebeschrijving en achtergrondinformatie.
De LAW-gidsen worden uitgegeven door Stichting Wandelnet. Deze organisatie ontwikkelt en beheert LAW’s in Nederland, waaronder het Pelgrimspad.
Natuur in Nederland
Bioloog Frank Berendse schreef Natuur in Nederland. Dit prachtig geïllustreerde boek mag je niet missen als je onze natuur beter wilt begrijpen. Hij beschrijft niet alleen de landschappen waar je doorheen wandelt, maar ook de planten en dieren die je onderweg kunt tegenkomen.
Wat leuk Frank, zo zien/horen/spreken we elkaar jaren niet en dan tóch opeens weer een paar keer binnen een week. Hoewel het lopen niet meer zo flitsend gaat als vroeger, krijg ik toch echt zin om het tweede deel van het Pelgrimspad te gaan ontdekken.
Ja, mooi hoe onze paden elkaar opeens weer kruisen. Ga zeker eens op stap op het Pelgrimspad. En juist als je rustig aan doet tijdens het wandelen, kun je het meest van de omgeving genieten.
Hoi
Toen mijn vriend 3 jaar geleden het huis in Ubachsberg kocht verzuchtte ik na het lopen van een stuk Camino: wat jammer dat we er geen refugio kunnen starten, de Camino komt hier niet langs. Inmiddels heb ik Vrienden op de Fiets gasten en enkele weken geleden kreeg ik twee maal gasten van het Pelgrimspad. Ze toonden mij dit boekje en nu weet ik net zeker: dit is geen toeval dat ik nu pelgrims vlak langs mijn eigen huis heb lopen…ik had geen idee!